Haber Ara



“Sadece Taraftar Derneği Değiliz” - Röportaj

Ticari Hayat Gazetesinden Halil Yatar'ın Başkanımız Engin Aygüney ile yaptığı röportaj 19 Nisan 2017 tarihinde yayınlanmıştır.

Ankara Fenerbahçeli İşadamları ve Yöneticileri Derneği (AFİDER) Başkanı Engin Aygüney sadece taraftarlık yönleriyle değil, iş adamları olarak da sosyal sorumluluk projeleriyle de faaliyetler yürüttüklerini ifade etti.

Ankara Fenerbahçeli İşadamları ve Yöneticileri Derneği (AFİDER) Başkanı Engin Aygüney, takımın bu yıl yaşadığı şanssızlıklardan dolayı istenilen başarıyı yakalayamadığını, fakat düzelmeyecek bir sorunun olmadığını söyledi. Ayrıca sosyal sorumluluk olarak Kızılay, LÖSEV ile projeler için görüştüklerini ve engelli çocuklar için engelli sınıfları açma projelerinin son durumlarını da aktardı.

Yaklaşık yedi yıllık geçmişi ile taraftar destekli Ankara’daki ilk dernek iş adamları derneği olan ANFİDER Başkanı Engin Aygüney, “Derneğimiz 2010 yılında kuruldu. Yaklaşık 7 senelik bir derneğiz. 2014 Ocak 14’ünde genel kurulda seçimle görevi devraldık. Taraftar tabanlı bir dernek olduğumuz için kulübümüzle birlikte hareket ediyoruz. Üye sayımız arttı. Şu anda 250’nin üzerinde üyemiz oldu. Biz de küçük bir yerde kalmaktansa derneğimizi buraya taşıma kararı aldık. Yavaş yavaş yeni merkezimizde faaliyetlerimize başlıyoruz.” dedi.

Fenerbahçe’nin bu yıl farklı şanssızlıklar yaşadığını ifade eden Aygüney, “Öncelikle biz desteğimizi göstermek için elimizden gelen çabayı harcıyoruz. Özellikle birçok üyemiz, işler kötü gitse bile destek oluyoruz, kombinelerimizi alıyoruz. Büyük bir kulübüz ufak tefek şanssızlıklar yaşandı ve düzelmeyecek bir şey yok. Her ne olursa olsun takımımızın yanındayız.” ifadesine yer verdi.

“Üyelerimize birçok spor dalında biz eğitim verelim dedik”

Sadece maç organizasyonu yapan, takımımızın maçlarını seyreden, takımımızla alakalı geceler düzenleyen bir dernek portföyünden çıkıp taraftar kökenli ve sporcu yönümüzü ön plana çıkaran bir dernek olmak istediklerini belirten Engin Aygüney, ayrıca insanları spora yönlendirmek ve teşvik etmek istediklerini dile getirdi.

Aygüney, “Ağırlıklı taraftar kökenli bir dernek olduğumuz için spor faaliyetleri ve taraftarlık faaliyetleriyle ilgileniliyorduk. Yeni dönemde farklı şeyler yapalım istedik. Üyelerimize birçok spor dalında biz eğitim verelim dedik. Sivil toplum kuruluşu olarak çocuklara daha fazla neler yapabiliriz diye düşündük. Bunun başlangıcı yelken kulübü oldu. 25’e yakın katılımcımız var. Yelken kulübüyle de birinci dönemi tamamlamış bulunuyoruz. Teori ve pratik olmak üzere iki dönemden oluşuyor. Birinci dönemdeki teorik eğitim tamamlandı. 20 Nisan’da Bodrum’da 4 günlük bir pratik eğitimimiz olacak. Ardından AFİDER bayraklı 2 veya 3 tekneyle eğitime çıkacağız. Ardından katılım sağlayan üyelerimize belgelerini veriyoruz. Daha sonrasında denizcilik müsteşarlığından amatör denizcilik belgelerini de almak için sınavlara girecekler. 27 Nisan’da da bu süreç tamamlanmasının ardından 2. döneme başlıyoruz. 2 dönem eğitimi de yaklaşık 8 derslik ya da 3 haftaya tekabül eden bir süreçte devam edecek. Sonra zaten önümüzdeki dönem itibariyle yaz dönemine geliyoruz. Yazında sadece üyelerimize faaliyetlerimizde ve organizasyonlarımızın haricinde üye eş ve çocuklarını da derneğimize katılımını arttırmak, Fenerbahçe sevgisini aşılamak ve attırmak, daha çok sportif faaliyetleri sağlamak amaçlı kulüple de temaslarımız var. Kalamış tesislerinde yelken kulübüyle birlikte yaz kampı düşünüyoruz. Faaliyetlerimiz daha sonrasında da devam edecek. Bu sadece yelken kulübüyle kalmayacak. Diğer mevsimlik spor branşlarında derneğimizce verilmeye devam edecek. İşin aslı bu bizin için başlangıçtı ve çokta güzel bir geri dönüş aldık. Önümüzdeki diğer organizasyonlara devam edeceğiz.” dedi.

“Pozitif bir ayrımcılığımızda var”

Şu an da bayanlarla ilgili pozitif bir ayrımcılık yaptıklarını belirten Aygüney şu ifadeleri kullandı:

“Bayan üyelerimizle ilgili pozitif bir ayrımcılığımızda var. Katılımlarını arttırmak için üye giriş aidatları bayan üyelerimizden erkek üyelerimizin ücretine oranla yarısı kadar ücret alıyoruz.İşin aslı taraftar kimlikli bir dernek olduğumuz için erkek üyelerimiz veya bayan üyelerimizin eşleri ön plana çıkıyor ama bizim dönemimizde ki Ankara’daki diğer derneklere baktığımızda diğer derneklerden farklı olalım istedik. Bizim derneğimizin yönetimindeki 17 üyeden sekizi bayan arkadaşlarımızdan. Yani yarısına yakını bayan. Diğer Ankara’daki derneklerin yönetimine baktığında işin aslı bu kadar bayan üye yok. Biz bunu kendimize hedef olarak da seçtik. Şu anda çoğu dernekten üst düzeyde bir bayan yönetim kurulumuz var, üyelerimizin dışında. Yönetim kurulumuzdan başlayarak bayan üye sayımızı daha çok artırarak, bu işte sadece futbolla bağlı kalmadığımızı diğer sportif dallarının da olduğunu ve artı iş adamlarını bunları nasıl birleştirir, nasıl çalıştırırız çabasıyla düşündüğümüz için sekiz tane şu an da yönetim kurulu üyemiz var. İnşallah önümüzdeki dönemde biz gelirsek yine bu sayıyı arttırmaya çalışacağız. Görevi devredeceğimiz arkadaşlarımız olursa da onların arttırması için bayanları nasıl daha çok derneğimize katabiliriz, daha çok nasıl faydalanabiliriz diye elimizden gelen desteği sağlamaya çalışacağız.”

“Kulübümüzle de görüşmelerimiz devam ediyor”

Fenerbahçe ile gönül bağı dışında da bağlarının olduğunu ifade eden Aygüney, “Ben ve yönetim kurulu üyelerimiz dahil olmak üzere yaklaşık 65 kongre üyemiz ve 22 tane temsilci üyemiz var. Zaten mevcutta kulübümüzü temsil eden birer üyesiyiz. Ama bizim derneğimiz İstanbul merkezli olmadığı için Ankara’daki üyeleri daha çok aktif olmaları adına ve bu üyelerimizi iş adamlarından oluşan bir topluluğuz. Amacımız Ankara’da Fenerbahçe’ye gönül vermiş iş adamlarını bir araya getirmek ve hep birlikte daha aktif bir Ankaralı taraftar oluşturmak. Kulübümüzle de görüşmelerimiz devam ediyor. İstanbul merkezle de Ankara Şubeyle de aynı şekilde gençlik kulübü faaliyetleriyle de bir milyon üye faaliyetleriyle de ve diğer faaliyetleriyle alakalı elimizden gelen tüm desteği takımımıza sağlıyoruz. İlerleyen günlerde de birlikte organizasyon yapmak üzere görüşmelerimiz devam ediyor.” dedi.

“Rusya’da bir başlangıç yaptık”

Rusya’da ilk temsilciliklerini açtıklarının anlatan Aygüney, “İşin aslı şu aşamada biz Ankaralı iş adamları olarak faaliyet gösteriyoruz. Şimdilik başlangıç olarak sadece Rusya Moskova’da temsilcilik açtık. Bizim orada Ankara kökenli arkadaşlarımızla birlikte Rusya’da bir başlangıç yaptık, şubeleşme anlamında. Bunu Amerika’da bir şube daha açarak devam ettirmeyi düşünüyoruz. Diğer şehirlerden taraftar arkadaşlarda talep oluyor. Ama faaliyetlerimize katılmak üzere insanların yanımızda bulunması bizim için tabii ki daha memnun edici oluyor.” ifadelerini kullandı.

“LÖSEV, KIZILAY ile görüşmelerimiz devam ediyor”

“Biz şu an da dördüncü dönem seçilmiş yönetim olarak farklı bir boyutada geldik” diyen Aygüney, “Takım taraftarı ve Fenerbahçe ile alakalı bir boyutta da kalmasını çok fazla istemedik. Bununla alakalı seçimle gelirken de birçok sunumumuz oldu. LÖSEV, Kızılay ile ortak bir organizasyon yapmak için görüşmelerimiz devam ediyor. Kızılay ile AFİDER Çadırı kurmak için görüşme halindeyiz. Onlarla da karşılıklı olarak yapabileceklerimizi değerlendiriyoruz. Üyelerimiz arasında çok ciddi sportif faaliyetlerimiz de olacak. Hatta üyelerimizin dışında Galatasaraylılar Derneği ve Beşiktaşlılar Derneği ile ortak bir turnuva düzenlemek, lig oluşturmak adına bowling turnuvası faaliyetlerine başladık. Tabi bunları başlangıç oluşturmak adına yaptık. Önümüzdeki dönemde bu tarz organizasyonları arttırmayı planlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Dernek içinde küskün olanlara görevler vererek aidiyet duygusunu arttırmak ve yaşanan iyi niyetli kırgınlıkları gidermeye çalıştıklarını ifade eden Aygüney, “Teknolojinin nimetlerinden faydalanıyoruz ama bazen de zararlarını görebiliyoruz. Tabi doğal olarak bizim belli periyotlarla bir organizasyon, görüşme veya toplantımız olabiliyor. Aynı şekilde WhatsApp gibi iletişim gruplarımızda oluyor. Konuşma dili ile yazışma dili aynı olmadığı için ifade etmek istediğimiz şeyi karşı tarafa tam aksettiremediğimiz durumlarda ufak tefek kırgınlıklar olabiliyor. Biz şunu yaptık, daha önceki yönetimlerde belki bekledikleri çalışmaları görememiş, benden veya önce ki yönetimlerden taleplerde bulunmuş, farklı faaliyetlerde bulunmak isteyen arkadaşlarımız olabiliyor. Bunların haricinde nasıl katkı sağlarız çabaları oluyor. Bu çabaları bizde belirli program ve proje çerçevesinde yürüttüğümüz için bazen yetişemiyoruz. Bu sebepten dolayı aslında iyi niyetli kırgınlıklar oluyor. Bu iyi niyetli kırgınlıklardan nasıl yararlanabiliriz diye düşündük. Sonucunda sosyal projeleri olsun, diğer projeler olsun. Projelerle ilgili kurullar oluşturduk. Sivil toplum kurumumuz var, sosyal sorumluluk kurulu var, hukuk kurulumuz var ve bunun benzeri kurullarımız var. Burada sadece yönetim olarak faaliyet yapmak yerine o kurullarımız içerisine üyelerimizi de alarak ne yapmak istediklerini, nasıl katkıda bulunabileceklerini daha iyi anlatmaları için fırsatlar tanıyoruz. Bunun faydasını da ilk başta yelken kulübü ile sağladık. Yelken kulübünün sağ olsun bizim kaptanı var, Servet kaptanımız. Oda beklentilerini karşılamadığını ifade ederken bir anda yelken kulübümüze ve derneğimize çok ciddi katkıları olmaya başladı. Yelkenli eğitimlerini veriyor. Eğitim kurulu başkanı olarak getirdik başımıza. Bambaşka bir organizasyona imza atmamızı sağladı. Farklı görüşlerini sunuyor ve bizde faydalanıyoruz. Üyelerimizi bu şekilde kazanmayı ve daha çok katkı sağlamalarını amaçlıyoruz.” dedi.

“Görüşmelere devam ediyoruz”

Ankara’daki diğer taraftar derneklerinden farklılıklarını ifade eden Engin Aygüney, “Fenerbahçeliyiz en başta bu büyük bir fark. Taraftar sayısı olarak da en büyük bizim takımımız. İşin diğer tarafına gelince Ankara için konuşursak diğer taraftar dernekleri bizden sonra kurulmuş dernekler. Biz sporun centilmenlik olduğunu göstermek amaçlı diğer taraftar kulüplerinden daha önce kurulduğumuz için kendi tecrübelerimizi ve istedikleri destekleri sonuna kadar vermeye çalışıyoruz. Yaşadığımız sıkıntı ve hataları aktarabiliyoruz. Şu an da zaten Ankara’daki Beşiktaşlılar olsun, Galatasaraylılar olsun hepsi arkadaşımız. Onlarda iş adamları ve onlarda çok değerli insanlar. Görüşmelerimizde devam ediyor. Önümüzdeki günlerde Beşiktaşlı Sanayici İş Adamları Derneği ziyaretimize gelecekler ve ardından biz onlara gideceğiz. Ortak nasıl bir organizasyon yapabiliriz? Nasıl bir taraftarlık ve takım haricinde görüşüyorsak bu görüşmeleri daha çok nasıl geliştiririz? Toplumumuza ve yurdumuza nasıl katkı sağlarız noktalarında görüşmelere devam ediyoruz.” dedi.

“AFİDER Kütüphaneleri oluşturacağız”

Taraftarlık dışında da projeler üreten ve ülkeye katkı sağlamayı amaçlayan bir dernek olduklarını vurgulayan Aygüney, “Takımımızın iyi olmasını istiyoruz. Derneğimizin daha üst noktaya gelmesi için ben ve yönetim kurulum çaba sarf ediyoruz. Büyümek için neler yapabilirizi düşünüyoruz. Kulübümüzle irtibata geçiyoruz. Kulübümüze amatör branşlarda nasıl destek sağlarız diye düşünüyoruz ve görüşüyoruz. Bu anlattığım projelerini dışında, farklı projelerimizde var. Engellilerle yönelik bir projemiz vardı. Şu an da engelli sınıfı yapmak üzere iki devlet okuluyla görüşüyoruz. Bunlar AFİDER Engelli Sınıfı olacak. Devlet okullarımızın engelli sınıfları anlamında ihtiyaçları olabiliyor. Kiminin öğretmeni olmuyor, kiminin yeterli fiziksel ortamı yeterli olmayabiliyor. Şu an da engelli sınıfı yapmak üzere bir tasarımı, ekipmanı ve inşaatı anlamında projemiz var. Bende inşaat firması sahibi olarak da projemiz var. Artı bir tane kütüphane yapma planımız var. Bu kütüphane tek bir kütüphane değil, şehir merkezi dışında kalan daha çok yoksul yurttaşlarımızın bulunduğu Ankara ve çevresindeki illerde başlangıç olmak üzere projemiz var. Ankara kökenli bir dernek olduğumuz için önceliklerimiz biraz daha Ankara ve çevresi oluyor. Dediğim gibi buralarda AFİDER Kütüphaneleri oluşturacağız. Bunun şu an da tasarımları bitti. 3D görselleri hazırlandı ve maliyetleri hesaplandı. En kısa zamanda bunları gerçekleştirmeyi düşünüyoruz.

Yani sadece takım üzerine kurulu bir dernek değiliz. Derneğimizin adının içerisinde de olduğu gibi iş adamları derneğiyiz ve iş adamlarının da bu ülkeden kazandıklarımızı bu ülkeye geri vermek için ne yapabilirizin çabası içerisindeyiz.” dedi.

Haber Linki (Ticari Hayat)

Bu Konuya Ait Resimler

AFİDER ile ilgili sorularınız mı var?

Sorularınız ve önerileriniz için bizi arayabilirsiniz.